MUHABBET KUŞLARI HAKKINDA HER ŞEY

中文(简体) Português English (US) Français Deutsch Italiano 日本語 한국어 Русский Español

31 Ocak 2013 Perşembe

Muhabbet Kuşu Eş Seçimi



   Muhabbet kuşunuza bir eş almak istiyorsanız, sağlıklı yavrular için kuşunuzun 1,5 yaşını geçmiş olmasına dikkat edin. Muhabbet kuşunuzla almayı düşündüğünüz muhabbet kuşunun iyi anlaşmasını istiyorsanız; eğer imkanınız varsa benim size önerim; tanıdığınız, bildiğiniz(Yani muhabbet kuşlarına iyi baktığını bildiğiniz.) bir kuşçuya, petshopa muhabbet kuşunuzla beraber gidin. Muhabbet kuşunuzu dişi muhabbet kuşlarının yanına salın ve belli bir süre bekleyin. Muhabbet kuşunuz hangi kuşla oynuyor, öpüşüyor ise o muhabbet kuşunu alın.  Ama imkanınız yoksa tanıdığınız bir kuşçudan, petshopdan almaya çalışın. Alacağınız muhabbet kuşunun hasta olmamasına dikkat edin. Muhabbet kuşları hastalıklarını öğrenmek için sitemizdeki "Hastalık ve Tedavi" bölümünü ziyaret edin;" http://muhabbet--kusu.blogspot.com/search/label/Hastal%C4%B1k%20ve%20Tedavi "
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız. 

Muhabbet Kuşlarında Soğuk Algınlığı


   Belirtileri : Hafif soğuk algınlıklarında muhabbet kuşlarının tüylerini kabarttığını bir köşeye çekilip tertop olmuş bir durumda, gözleri kapalı uyukladığını ötmediğini, yemediğini ve çevresiyle ilgilenmediğini görürüz. Ani ısı değişikliliği muhabbet kuşlarında soğuk algınlığı bir şok etkisi göstererek muhabbet kuşunun bayılıp tüneğinden düşmesine varan belirtiler ile ortaya çıkabilir. Karın derisi doğal rengini yitirip kızarır ve morarır. Bu belirtiler soğuk algınlığını belirlemekle birlikte, eğer iyi tedavi edilmez ve tüm arazlar giderilmezse bronşit, astım, zatürre ve hatta verem gibi hastalıkların başlangıcı olma özelliğini de taşır.

   Nedenleri : Muhabbet kuşları duyarlı yapıya sahip varlıklardır. Gerçi 16-17 santigratlık sabit bir ısı sağlandığında sağlıkla yaşabilirler. Ancak 22-23 santigrat ısıdan bu derecelere ani düşüşlerde hastalanmalar olasılığı doğar. Gece ve gündüz arasındaki büyük ısı farkları veya kafesin sıcak odadan soğuk bir odaya odaya taşınması gibi nedenlerin yanı sıra soğuk suyla banyolar yaptırılan banyolar soğuk algınlığına neden olabilmektedir.

   Tedavi : İlk önlem olarak muhabbet kuşu normal ısıdaki bir odaya getirilir. İçeceği suya bir damla kadar "Teramisim" damlatıldığında ilk tedavi sağlanmış olur. Bu arada karma ve kuvvetli yem verilmemeli, kısa bir süre için haşlanmış patates kürü uygulanmalıdır. Doğal olarak bu süre içinde "Teramisin" verilmeye devam edilmeli ve muhabbet kuşu mümkün olduğunca sabit bir sıcaklıkta tutulmalıdır.Bu amaçla ilk günler için kafesin içine hava girmesine engel olmayacak yün bir örtü kullanılması ve kafesin bu örtü ile sıkı sıkıya örtülmesi yerinde bir tedbir olacaktır. Muhabbet kuşunuz biraz kendini toplayıp soğuk algınlığının kuvvetli etkilerini atmaya başladığında vitamin değeri yüksek besinlerle vücudun direnci artırılmalı ve bünyesi,besin değeri yüksek yemlerle takviye edilmelidir.

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız. 

29 Ocak 2013 Salı

İki Muhabbet Kuşunu Çiftleştirdiğimizde Yavrusu Hangi Renk Olur?


   Muhabbet kuşu üretimine yeni başlayan kuş severler için yararlı olacağına inandığım kurumsal bazı çiftleşme sonuçlarını veren formüller;
Formüllerde ''x'' işareti, çiftleşme anlamında kullanılmaktadır.
Açık yeşil x Gök mavisi: %100 Açık yeşil/ Gök mavisi verir.
Açık yeşil/mavi x Gök mavisi: %50 Gök mavisi, %50 Açık yeşil/Mavi verir.
Gök mavisi x Kobalt mavisi: %25 Gök mavisi, %50 Kobalt mavisi, %25 Mor verir.
Gök mavisi x Mor: %100 Kobalt mavisi verir.
Açık yeşil x Grikanatlı açık yeşil: %100 Açık yeşil/ Grikanatlı verir.
Grikanatlı açık yeşil x Açık sarı: %100 Açık yeşil/ Sarı verir.
Gök mavisi x Açık sarı: %100 Açık yeşil/ Beyaz verir.
Sarı kanatlı açık yeşil x Açık sarı: %100 Sarı kanatlı açık yeşil/ Sarı verir.
Beyaz kanatlı gök mavisi x Grikanatlı kobalt mavisi: %50 Tüm gövdesi renkli grikanatlı gök mavisi, %50 Tüm gövdesi renkli grikanatlı kobalt mavisi veir.

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  



Muhabbet Kuşlarında Ses Kısıklığı


   Belirtileri : Muhabbet kuşunda ötüşün azalması, sesin kısılması veya tümüyle kaybolması ile tanınır.

   Nedenleri : Ses kısıklığının nedenleri çeşitli olmakla birlikte bunları bir kaç noktada toplamak mümkündür.

1-) Soğuk algınlığı, nezle, bronşit gibi rahatsızlıkların ses tellerini etkilenmesi,
2-) Aşırı ötme, sürekli ötme sonucunda ses tellerinin arızalanması
3-) Aşırı korku, panik ve şok hallerinin sonucunda ses kaybı
4-) Ötücü muhabbet kuşlarının yanlış beslenme sonucu seslerini yitirmeleri

   Tedavi : Doğal olarak yukarıda anılan değişik nedenlere bağlı olarak görülebilen her ses kısıklığı veya ses kaybı olayında ayrı bir tedavi önlemi uygulamak gerekir. Bunlar yine aynı sıra içinde tek tek ele alalım.

1-) Soğuk algılığı, nezle, bronşit gibi rahatsızlıklarda ses tellerinin etkilenmesi sonucunda oluşan ses kayıplarında, anılan hastalıklarda alınan hastalıklarda alınan önlemler aynen uygulanır.Bunun yanı sıra gagasından günde bir iki damla çiğ taze yumurta sarısı damlatmakta yarar sağlayacaktır.
2-) Aşırı ötme sonucu ortaya çıkan ses kayıplarında hasta muhabbet kuşu diğerlerinden ayrılarak, sessiz kendisini ötmeye teşvik edecek herhangi bir uyarıcının bulunmadığı, geldiği yere eş ısıda, cereyansız, havadar, huzur duyacağı bir odaya alınır. Kesin istirahatı sağlanır. Ses güçlendirici ve vitamin değerli besinlerle kuvvet mamaları verilir. Suyuna B ve C vitamini karıştırılır.
3-) Eğer muhabbet kuşu bir korku, bir panik veya bir şok sonucu sesini yitirmişse ikinci şokta görülen önlemler alınarak muhabbet kuşunun huzuru sağlanır, geçirdiği şoku atlatması beklenir.Bu arada sağlık yemlerinin bulunduğu karma yemlerden verilmesi sağlanır.

Bazen yanlış bir beslenme sonucunda da muhabbet kuşu ses kısıklığı geçirebilir. Bu gibi durumlarda ses kısıklığına neden olan proteince yüksek besinler ve unlu yiyecekler kesilir. Daha düşük değerde besinler, sağlık tohumları, ötücü muhabbet kuşlarına verilen özel karma yemler kullanılır. Başlangıçta kısa bir süre perhiz yaptırmak da yarar sağlayacaktır. Bütün bunlardan başka sık sık değindiğimiz muhabbet kuşlarının hava akımlarına maruz kalması, soğuk suyla banyo yapması, soğuk su içmesi, rutubetli yerde bulunması, bulunduğu yerin havasının kirli, tozlu, dumanlı, sigara kokulu olması diğer olumsuz etkilerin yanı sıra ses kısıklığına neden olabilir.

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

28 Ocak 2013 Pazartesi

Muhabbet Kuşunun Suluğu ve Yemliği


   Muhabbet kuşları doğada yiyeceklerini ve içeceklerini kendileri bulur seçer ve yerler kafeslerde ise bizim verdiklerimizle yetinmek durumundadır. Aşırı gereksinmeleri yoktur pek az su içerler belirli oranda yeşillik ve tohum yerler. Sunulacak besinlerin temiz ve taze verilmesi ve her gün yenilenmesi yerinde olur. Yem yeme sırasında yemlerin saçılmasını dağılmasını önleyecek yem tazelemeyi kolay hale getirecek suyun özelliğini bozmayacak yemlik ve suluklar kullanılmalıdır. Satıcılarda içten veya dıştan takmalı yemlik ve suluk çeşitleri mevcuttur. Cam, plastik ve porselenden yapılmış bulunanlar idealdir.

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

Muhabbet Kuşunun Kumu Nasıl Olmalı?


   Taneli besin alan tüm kuşlarda olduğu gibi muhabbet kuşları da yedikleri sert yiyecekleri öğütebilmek için uygun özellikte kuma ihtiyaç duyarlar. Kuş tarafından yutulan taneli besin ilk durak olan kursakta salgıların yardımıyla yumuşar ve kabuklarından soyulur, buradan ikinci bir mide diyeceğimiz yutulan sert kum ve küçük taş parçacıklarıyla gerçek bir değirmene benzeyen taşlığa geçerek burada öğütülür. Kuş kum gereksimini sağlayamazsa hazımsızlığa yol açar bunun arkasından sindirim bozuklukları ve çeşitli besin yetersizliği baş gösterir.

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

Muhabbet Kuşlarının Üretilmesi



   Uygun ortam ve elverişli koşullar sağlandığında muhabbet kuşları kolay döl veren kuşlardır. Koşullar elverişliyse yılın hemen her ayında üreyebilirler, ancak bunun elverişli olduğu devreler vardır. Bu devreler kuşun içinde bulunduğu ortam ve bulunduğu bölgenin coğrafi durumuna bağlı olmakla birlikte zaman vermek gerekirse mart ve nisan ayları denebilir.Muhabbet kuşları çok genç yaşta henüz dört - beş aylık iken kızışır ve çiftleşmeye girmek isteyebilir. Ancak gerek kuşun sağlığı gerekse üretimin verimi açısından tam gelişmeyen böyle genç kuşları üretimde kullanmak sakıncalıdır. Üretimde kullanılacak kuşlar tercihen 1 yaşını doldurmuş veya hiç değilse 9-10 aylık olmalıdır, yetiştiricinin üretime sokacağı kuşlar güzel, sağlıklı, genç ve belirli renkte döl almaya elverişli nitelik taşımalıdır. Muhabbet kuşu yuvalıkları sert tahtadan yapılmış yumurtaların ve yavruların gözetimine olanak tanıyan kolay temizlenebilen üretim kutularıdır. Satıcılarda çeşitli ölçülerde bulmak mümkündür ideal muhabbet kuşu yuvalığı ölçüsü 25x 21 x 25 cm olabilir.
Üretim kuşları üretime geçmeden uzun zaman önce yeni yerlerine yerleştirilmeli yeni ortamda besin düzenine ve bakıcılarına alışması için zaman sağlanmalıdır özellikle dişi kuşların yeni yerlerine alışmaları erkek kuşlardan daha fazla zaman gerektirir.
Yuvalıkların asılmasından sonra çift yuvayı ziyaret eder bundan sonra sürekli yuvaya girip çıkarlar. Sağlıklı bir muhabbet kuşu eşleştirildiklerinde ortalama 18 gün içinde yumurtalarını yuvaya bırakılması tamamlanır, ancak dişi kuş ilk yumurtanın yuvaya bırakılmasından itibaren kuluçkaya oturur. Yumurtaların bırakılması düzenlidir. Dişi bir gün yumurtlar bir gün dinlenir, yumurtaların birer gün arayla bırakıldığı göz önüne alınacak olursa yavruların yumurtadan birer gün ara ile çıkacakları anlaşılır başka bir deyişle beş yumurtalık bir kuluçkada ilk yavru ile son yavru arasında dokuz günlük yaş farkı olacaktır. Kuluçka süresi 17-18 gün sürer bu günden sonra yumurtalar birer gün ara ile çatlayarak yavrular görünür.

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.

Muhabbet Kuşuma Ne Gibi İsimler Koyabilirim?



       Muhabbet kuşuna ne isim versem diye düşünen arkadaşlarımız için birkaç öneri;
  • Maviş, 
  • Boncuk,
  • Fıstık,
  • Limon, 
  • Çapkın,
  • Pamuk, 
  • Şeker, 
  • Bıcırık, 
  • Çıtır, 
  • Aşkım, 
  • Badem
 Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

Muhabbet Kuşu Yem Ayıklama Makinesi

  Arkadaşlar size kendim yapmış olduğum muhabbet kuşu yem ayıklama makinesinin şemasını paylaşacağım. Biliyorsunuz ki muhabbet kuşunuzun yemini ne kadar üflerseniz üfleyin içinde mutlaka kabuk ve toz kalacaktır. İşte bu makine ile bu sorun ortadan kalktı.


(Sol kapta ayıklanmış yem, sağ kapta ise kabuk ve tozlar birikecek.)
Kabuk ve tozların birikeceği kabın dışarıda kalacak kısmın tozların ve kabukların dışarı kaçmaması için kapalı olması gerek.
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

Muhabbet Kuşu Nasıl ve Ne Sıklıkla Banyo Yapmalıdır?

   Muhabbet kuşlarının nasıl ve ne sıklıkla banyo yapmaları gerektiği muhabbet kuşundan, muhabbet kuşuna değişiklik gösterebilir. Muhabbet kuşunuzu banyo yapması için zorlamayın. Muhabbet kuşları ne zaman banyo yapmaları gerektiğini bilirler. Ama peki nasıl banyo yaparlar? İşte bu konuda farklı yöntemler vardır;


   Yeşillik Banyosu : Bazı muhabbet kuşları içinde maydanoz, ıspanak ve marul yaprakları bir kapta ılıtılmış su ile yıkanmayı severler(Hafif ıslatılmış çimende aynı vazifeyi görür). Bu doğada ki muhabbet kuşlarının sabah çimenlerin üzerindeki çiğ ile yıkanması gibidir. 


   Sprey İle Banyo : Bu yöntemi muhabbet kuşunuz ile henüz bir dostluk bağı kuramamış iseniz uygulamanızı tavsiye ederim. İçi temizlenmiş ve daha önceden böcek ilacı gibi şeyler kullanmamış olan spreyin içine ılıtılmış su koyun ve muhabbet kuşunuz kafesin içindeyken dışarıdan sıkın. Bu yöntem muhabbet kuşunuz size alışana kadar banyo yerine geçebilir. 


   Tam Banyo : Bazı muhabbet kuşları tam banyodan hoşlanır. Bunun içinde yukarıda resimdeki gibi bir plastik kaba ihtiyacınız var. Bunu kafese takabilirsiniz ya da dışarıda da kapağını çıkarıp banyo yaptırabilirsiniz. 


   Akan Su Altında Banyo : Bazı muhabbet kuşları akan suyun altında banyo yapmayı sever. Çesmenin aşırı sert ve sıcak akmadığına emin olun ve muhabbet kuşunuzu zorla elinizle suyun altına sokmayın.



   Yağmur Yöntemi İle Banyo : Bu yöntemi de sprey yöntemi gibi muhabbet kuşunuz henüz alışmamış ise uygulayabilirsiniz. Muhabbet kuşunuzu kafesi ile birlikte banyoya götürün, duş başlığını hafif yağmur çiselemesi gibi olacak şekilde ayarlayın ve sıcak olmamasına dikkat edin. 

   Ayrıca muhabbet kuşunuzu kurutmanıza gerek yok. Çünkü muhabbet kuşları kendi kendilerini kurutabilirler. Sizin dikkat etmeniz gereken şeyler; oda sıcaklığının uygun olması, muhabbet kuşunuzun cereyanda kalmamasına dikkat edin.  
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

Muhteşem Muhabbet Kuşu Şovu

   
   Arkadaşlar internette dolaşırken bu videoyu buldum. Adam gerçekten muhabbet kuşlarını çok güzel eğitmiş. Muhabbet kuşlarını eğitmeye çalışan arkadaşların kafasında bir şey oluşması için sizinle paylaşmayı uygun buldum. Umarım beğenirsiniz.
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.   

 

Muhabbet Kuşlarında Aşırı Yağlanma


   Belirtileri : Muhabbet kuşunun gözle görülür biçimde toplandığı hareketlerinin hantallaştığı ötme istek ve gücünün azaldığı, solunum güçlüğü çektiği görülür. Avuca alınıp karın tüyleri üflendiğinde derinin yağlı buruşuk bir görünüm taşıdığı görülür. Aşırı şişmanlığın üremede de bazı eksikliklere ve döllenme güçlüklerine, iktidarsızlıklara neden olduğu unutulmamalıdır.

   Nedenleri : Kuşkusuz başlıca nedeni dengesiz ve aşırı besleme, proteince zengin ve unlu besinlerin gereğinden fazla verilmesidir. Bunun yanı sıra muhabbet kuşuna hareket etme olanağı tanımayan küçük kafesler de aşırı yağlanma yapabilir.

   Tedavi : İlk önlem olarak, muhabbet kuşu daha geniş ve hareket etme olanağı bulabileceği büyük bir kafese alınır. Besin değeri yüksek ve yağlandırıcı, şişmanlatıcı besinler kesilerek bol oranda meyve ve yeşillik verilir. Bundan sonraki devrelerde yem konusunda son derece dikkatli kavranmak, kuşun yakabileceği oranda ve dengeli bir beslenme sağlamak gerekecektir.

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

27 Ocak 2013 Pazar

Muhabbet Kuşlarında Halsizlik


   Belirtileri : Muhabbet kuşunun son derece halsiz, güçsüz ve mecalsiz olmasıyla eski hareketliliğini, canlılığını kaybetmesiyle, ötmeye ve yeme karşı hissedilir oranda isteksiz davranmasıyla tanınır. Hastalığın ilerlemesi halinde karın derisinin rengi koyulaşır, kırmızı ve hatta giderek mor bir renk alır.

   Nedenleri : Kötü yaşama koşulları, kötü isli dumanlı, sigara kokulu, havasız yerler, tek yanlı ve yetersiz beslenme soğuk algınlığı ile ilişkili hastalıklarda çok uzun süren devrelerde, bu devreler içinde beslenme bozuklukları zafiyetin nedenlerinden sayılabilir.

   Tedavisi : Muhabbet kuşunun elverişli koşullara kavuşturma ve iyi bir beslenme sağlama alınacak başlıca önlemler arasında yer alır. Bu amaçla muhabbet kuşu temiz havalı, ışık alan, rutubetten uzak, ısısı normal bir yere alınır. İştah açıcı yem ve yeşillikler, meyveler, karma yemler, kuvvet mamaları ile dengeli bir beslenme sağlanır. 

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

Muhabbet Kuşları İçin Basit Mama Tarifi

   Malzemeler: Yarım havuç, 1 adet haşlanmış yumurta, 2-3 adet bebek bisküvisi veya yarım dilim etimek. 



   Yapılışı: Tuzsuz etimeği toz haline getirin, çok az miktarda bebek bisküvisi de katabilirsiniz. (1. resim) 

Yumurta sarı ile ezin (2. ve 3. resim)

  Rendelenmiş havuç ile karıştırın (4. ve 5. resim) 

İnce ince kıyılmış yumurta beyazı ile karıştırın (6. resim)

(Karıştırdıktan sonraki hali)

   Mamayı muhabbet kuşunuza verdikten 5-10 saat sonra toplayın. Sıcak havalarda buna özellikle dikkat edin. Bu malzemelerle hazırlanan mama miktarı 10 muhabbet kuşuna rahatlıkla yetecektir. Ayrıca yumurta kabuklarını toz haline getirip mamaya katabilirsiniz. 
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız. 

Muhabbet Kuşlarında Bronşit


   Belirtileri : Bronşitli muhabbet kuşunda gözlenebilecek en belirgin araz, solunum güçlüğü, sık sık nefes alma ve soluk alırken duyulan hırıltıdır. Hastalığın ilk devrelerinde yüksek ateş görülür, eğer önlem alınmazsa hastalık muhabbet kuşunun ölümüne yol açabilir.

   Nedenleri : Şiddetli üşütme ve soğuk algınlığı sonucunda ortaya çıkan, solunum yollarının iltihapla tıkanması şeklinde tanımlanması mümkün olan bir hastalıktır.Soğuk algınlığına ve nezleye neden olan etkenlerin erken önlem alınıp giderilmediği taktirde bronşite dönüşme olasılığı kuvvetlidir.


   Tedavisi : Tedavisi,soğuk algınlığı ve nezle tedavisine paralel özellikler taşır.İlk önlem olarak muhabbet kuşu daha sıcak bir yere taşınması gerekir. Suyuna bir damla "Teramisin" damlatılmış ve ılıtılmış su verilir. Nezlede olduğunca B ve C vitaminlerinin direnç artırıcı ve iyileştirici etkisinden yararlanılmalıdır. Kaynatılmış keten tohumu suyu da bu hastalıkta yararlanılan şifa verici bir ilaçtır. 
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

26 Ocak 2013 Cumartesi

Muhabbet Kuşlarında Astım


   Belirtileri : Muhabbet kuşlarının soluk almada zorluk çekmesi, sık sık ve hırıltılı soluması ile kendini belli eden bir hastalıktır. Astımlı kuş ötmeye karşı isteksiz ve ötüş kalitesinden çok şey kaybetmiştir. Genellikle uzun süren bronşitlerden sonra ortaya çıkması tanıtıcı bir niteliğidir.

   Nedenleri : Yerleşmiş nezle ve bronşitin, bakımsızlık, kirli ve dumanlı hava tozlu yem ve tozlu ortam gibi elverişsiz koşullar ve tedavisizlik gibi etkenlerle solunum organlarında kronik, iyileştirilmesi güç bir rahatsızlığa dönüşmesidir.


   Tedavi : Maalesef kronikleşmiş durumlarda kesin bir tedavi yoktur. Hastalık henüz bronşit halinde iken veya hastalığın henüz başlangıcında iken yukarıda sayılan elverişsiz koşulların ortadan kaldırılması iyi ve sürekli bir bakımın sağlanmasıyla önlemek mümkündür. Astım başlangıcı da iken, bronşit tedavisinin yanı sıra mentol , nane ruhu okaliptüs buğuları yapılması soluk açmada ve iyileşme sürecinin kısaltılmasında yararlı olur. Buğulama şu şekilde uygulanır. Sıcak bir tuğlanın üzerine oturtulan madeni kap içindeki kaynar suya adları anılan soluk açıcılardan biri damlatırılar. Astımlı muhabbet kuşunun bulunduğu kafes bu kabın yanına yerleştirilir ve her ikisinin üzeri tek bir örtüyle örtülerek, hasta kuşun bundan en büyük yararı görmesi sağlanır. Bu arada soluk açıcı ilaçların muhabbet kuşunun rahatsız olacağı ölçüde fazla damlatılmamasına dikkat edilmelidir. Kronikleşmiş astımlarda hazır olarak satılan astım ilaçlarından da yarar sağlamak mümkündür.

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

Muhabbet Kuşlarında Romatizma


   Belirtileri : Romatizmalı muhabbet kuşu, tünek üzerinde tutunamaz,düşer. Yürümekte zorluk çektiği, yürüyemediği, düştüğü yerde kaldığı, ayağa kalkamadığı görülür.

   Nedenleri : Nem oranı yüksek serin ve rutubetli yerlerde sürekli yaşamak zorunda bırakılan muhabbet kuşlarında, banyo yapıp geceyi ıslak veya nemli tüylerle geçirmek zorunda kalan muhabbet kuşlarında görülür.


   Tedavi : Hastalığın oluşmasına olanak tanımamak,hastalığı tedaviden çok daha kolay olduğu için,yukarıda alınan sakıncalı durumları yaratmamak ve romatizmaya meydan bırakmamak en iyisidir.Bununla birlikte hastalıklı muhabbet kuşlarının içinde bulunduğu sakıncalı ortamdan kurtarılması,serin havalarda banyo yapmasına izin verilmemesi,geceleri ıslak ve nemli tüylerle bırakılmaması alınacak ilk önlemlerdir.Kafesin güneş gören bir odada güneş ışınlarının direkt vurmadığı bir yere asılması,kafes tabanının sürekli olarak kuru kumlarla örtülü olması ve kafesin nemli bırakılmaması yerinde bir tedbirdir.Tedavi olarak muhabbet kuşlarının ayakları saf alkolde eritilmiş "Kafuru" ile ovulmalı ve her gün tazelenen içme suyuna çeyrek "Aspirin" eritilerek verilmelidir.Bu arada, içine balık yağı bulunan kuvvet mamasının da yararı olabilir.

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

Muhabbet Kuşumun Kafasını Sallaması İçin Ne Yapmalıyım?


   Muhabbet kuşları sevindikleri, coştukları ve konuşurken zaman kafalarını sallamayı sever ama öncelikle sizin muhabbet kuşunuza nasıl kafa sallanır öğretmeniz gerekir. Bunun bir kaç yolu var. İsterseniz yukarıdaki gibi bir oyuncak edinin(Bu oyuncağın tüneklere takılan cinsinden de alabilirsiniz.), ara sıra oyuncağın sallanmasını sağlayın. Muhabbet kuşunuzda merak edip kendisi de oyuncağı sallandıracaktır. Oyuncak muhabbet kuşu şeklinde olduğu için muhabbet kuşunuz onu taklit etmeye çalışacaktır. Bir başka yol ise muhabbet kuşunuz size alışmış elinize, omzunuza geliyorsa muhabbet kuşunuzu elinize çıkartın diğer elinizle işaret parmağınızla kafa sallama hareketi yapın. Bunu yaparken bir yandan muhabbet kuşunuzla konuşun bir yandan da onu kızdırın. Unutmayın ki muhabbet kuşları kızdıkları durumlarda daha çabuk öğrenirler. O hareketi yaparken hep aynı kelimeyi de söylerseniz, muhabbet kuşunuz yakın zamanda o kelimeyi söylemeye başlayacaktır. 
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

Muhabbet Kuşlarında Ayak Şişliği



   Belirtileri: Muhabbet kuşun ateşi çıkar, ayak bileklerinde şişmeler görülür, parmaklarını kapatamaz hale gelir ve ayak tabanlarında şişmeler ve yaralar görülür. 
   Tedavi: Bu hastalığın tedavisinde "Teramisin" merhem kullanılabilir. ¼ Aspirin toz haline getirilip merhemle karıştırılır, haricen sabahtan ayaklara, tabanlara sürülür. Akşamda saf "Vanodin" e muhabbet kuşun ayakları sokulur ve ağızdan 1, 2 damla "Baytril" damlatılır. Bir hafta süreyle bu tedavi sürdürüldüğünde kuşta gözle görülür bir iyileşme gözlenir.
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

25 Ocak 2013 Cuma

Muhabbet Kuşunun Kafes Temizliği





   Kafes ve salmaların bakımında en önemli konuların başında temizlik gelir. Temizliğine özen gösterilmeyen kafes ve salmalarda yaşayan kuşlar için hastalıkların ve parazitlerin etkisiyle sağlıklarının bozulması kaçınılmaz bir sonuçtur. Kuşkusuz, bir hastalıkla tedavi amacıyla uğraşmaktansa, o hastalığın doğmaması için önlemler almak çok daha kolaydır. Temizlik kavramıyla anlatılmak istenen, yalnızca kafesi veya salmanın temizliği değil, aynı zamanda kuşların temizliğidir. Bu temizlik, günlük ve haftalık olmak üzere iki bölümde ele alınabilir.
Günlük temizlikte yapılacak işleri şöyle sıralayabiliriz ;


1- Temizlik tercihen sabah saatlerinde yapılmalıdır. İlk iş olarak yemlikler, suluklar, yemişlik ve eğer kirlenmişse tünekler, kafesin sürgülü tabanıyla birlikte çıkartılarak, temizliğin yapıldığı ve yemlerin tazelendiği yerlere götürülür. Tünek başlıklarında bulunan , bitlere karşı konan toz gereğinde temizlenir.
2- Kaplar temizlenir, su ve yemlikler, gereken özen gösterilerek tazelenir. Kafesin tabanına eğer taban kumu serilmekteyse, buradaki dışkı ve yem artıkları toplanır. Muhabbet kuşlarının dışkıları kuru olduğu ve yemleri aşırı oranda dağıtmadan yedikleri için bu işlem o denli zor değildir. Taban kumu serilmiyorsa, kafes tabanına tabanı koruyan, temizlikte kolaylık sağlayan kalın paket kâğıtlarından uygun ölçüde kesilerek kullanılması yararlı olur.
3- Bütün bu tazeleme ve temizleme işleri tamamlandıktan sonra her şey yerli yerine konulur.
4- Kafesin bulunduğu oda, kuş hava akımlarının ortasında kalmayacak, rahatsızlanmasına neden olabilecek bir etkiye uğramayacak biçimde havalandırılır. Bu çok önemli bir noktadır. Kuşların en büyük gereksinimlerinden biri de temiz havadır.
Ancak bunu sağlarken hastalanmasına neden de olmamak gerekir. Kafes ve salmaların bu günlük bakım ve temizliklerinden başka, haftada veya onbeş günde bir daha büyük ve ayrıntılı temizlik yapmak yararlı bir zorunluluktur. Bu büyük temizlikte, kafeslerin ve salmaların her yeri inceden inceye temizlenir. Hiçbir yerde yem artığı ve pislik bırakılmaz. Kafesler sodalı sıcak sularla silinir, tünekler iyice temizlenir. Tünek başlarına pamukla konulan pire tozları yenilenir. Yuva kutularına, salmanın kapı, pencere gibi tahta bölümlerinin ek yerlerine, çatlaklarına ve aralarına, bir litre suya iki kaşık izotox konularak hazırlanacak eriyikten bir süngerli sürülerek dezenfeksiyon sağlanır.
 Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

Muhabbet Kuşunda Kanayan Yaralar

   Muhabbet kuşlarında genellikle tırnak kestikten sonra kanamalara çok sık rastlanan bir durumdur. Kanayan yaraya "Tetrat"(Petshopda bulamazsınız, "Teramisin" gibi eczanelerde bulabilirsiniz.) kapsülün içindeki toz dökülür.  Hem antiseptik vazifesi görerek mikrop kapmasını engeller hem de kanı durdurur. Kanamayan tahriş olmuş, yapa derisi kalkmış yaralara da "Teramisin" göz merhemi sürülmesi tavsiye edilir.
 Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

Muhabbet Kuşunun Kafesine Aynalı Oyuncaklar Konulmalı Mı?


   Muhabbet kuşunuzun kafesine aynalı bir oyuncak koymak; onun yanına bir eş koymak gibi bir şeydir. Eğer muhabbet kuşunuz henüz konuşmamış ise bence muhabbet kuşunzun kafesine aynalı oyuncak koymayın. Çünkü muhabbet kuşunuz henüz konuşmamış ise aynadaki yansımasını bir eş olarak gördüğü için size fazla ilgi göstermeyecektir. Bunun sebeble muhabbet kuşunuzu konuşturmak ve arkadaşlık kurmak zorlaşacaktır. Ama muhabbet kuşunuzu konuşturmayı başarmış ve bir arkadaşlık bağı da kurmuşsanız, muhabbet kuşunuzun kafesine aynalı oyuncak koymanızda herhangi bir sakınca yoktur. Hatta muhabbet kuşunuz aynadaki yansıması ile konuşacak ve eğlenecektir.
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

Muhabbet Kuşu İçin Gaga Taşı Gerekli Midir?

   Muhabbet kuşları için gaga taşı elbette ki gereklidir. Muhabbet kuşları yediği şeylerden kalsiyum ihtiyacını karşılayamaz. Gaga taşı muhabbet kuşunuzun kalsiyum ihtiyacını karşılar. Ayrıca muhabbet kuşlarının gagasının büyüme ve gelişmesinde de gaga taşının faydası görülmektedir. Eğer muhabbet kuşunuzun kafesinde gaga taşı yoksa en kısa zamanda temin etmenizi tavsiye ederim ya da kendinizde yapabilirsiniz.  Alçı, yumurta kabuğu ve kuş kumuna biraz su katıp donmasını bekleyerek muhabbet kuşunuz için kolaylıkla bir gaga taşı yapabilirsiniz. 
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.    

24 Ocak 2013 Perşembe

Muhabbet Kuşlarında İştahsızlık



   Belirtileri : Muhabbet kuşlarında yem yemeye karşı genel bir isteksizlik ve durgunlukla kendisini belli eder.
      
   Nedenleri : Çoğunlukla muhabbet kuşlarının daha önce alışık olduğu yemin dışında bir besin rejimi uygulanması veya tekdüze bir yemle beslenmesi ile görülür. Bundan başka bazı hastalıklara bağlı olarak görülen iştahsızlıklar da vardır.

   Tedavisi : Muhabbet kuşlarının arzu ettiği yemlerin verilmesi,çok bölmeli yemliklerde çeşitli yemler sunularak seçiminin muhabbet kuşlarının tercihine bırakılması ,iştah açıcı yeşillik ve meyvelerin verilmesi yararlıdır.İştah açma amacıyla hazırlanmış muhabbet kuşu şuruplarından yararlanmak mümkündür.Eğer iştahsızlık belli bir hastalığın etkisiyle ortaya çıkmış bulunuyorsa,öncelikle onun ortadan kaldırılması gerekecektir. 
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.

Muhabbet Kuşlarında Kırık ve Kanamalar


   Ayağı kırılan kuşa pamuk takviyeli bilezik takılarak kuşun kırık ayağı alçıya alınır. 10 gün içinde ayağın kaynadığı ve kırılan ayağın hiç aksamadığını görürsünüz. Bazı yetiştiriciler kırılan ayağa bant sarmaya çalışırlar, hem zordur hem de yanlış kaynamalara sebep olur.
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

Muhabbet Kuşlarının Beslenmesi


    Muhabbet kuşlarının temel besin kaynakları ; tohumlar, meyveler ve sebzelerdir. Muhabbet kuşunuza yem alırken yüksek kaliteli tohum içermesine dikkat etmelisiniz. Günlük rendelenmiş havuç, mümkünse yapraklı havuç ( yapraklar ıslak ) favori yiyecekleridir. Elma, çilek ve diğer taze sebze ve meyveleri de yiyecek olarak sunabilirsiniz. Taze olmayan sebze ve meyveler hastalanmasına neden olabilir. Kıvırcık salata ve kara lahana verilmemelidir. Verildiği taktirde ishal olacaktır.Tahıl ekmeği ( buğday, arpa, mısır ), bisküvi kuşunuzun severek yiyeceği besinlerdir. Ancak bu tipte yiyeceklerle beslemek şişmanlatır. Mümkün olduğunca az miktarda verilmelidir. Haftada bir yumurta maması verilebilir. Özellikle yumurtlama dönemindeki ve yavrularına bakan anneler için ideal protein kaynağıdır. Bu dönemde günlük olarak verilmesi yavruların gelişimi için faydalı olacaktır. Yumurta maması ; 1 adet haşlanmış katı yumurta 3 adet vitamin ve mineral takviyeli bebek bisküvisi bir miktar ufalanmış yumurta kabuğu İnce süzgeçten geçirilerek ufalanan yumurta ve bisküvilerin içine bir miktar yumurta kabuğu ufak parçalar halinde konulur. Hazırlanan mamanın yarısı buzdolabında ertesi gün verilmek üzere saklanabilir. Ancak tüketime sunulan miktar gece olmadan kafesten alınır. Bayatlamasına ve bozulmasına fırsat verilmeden bitirilmelidir. Aksi taktirde gıda zehirlenmesi oluşabilir.

Her zaman suluklarında temiz ve taze su olmasına dikkat etmelisiniz. 2-3 günde bir su kabları temizlenip suları değiştirilmelidir. Sularına 2-3 damla
multi-vitamin takviyesi sağlıkları için idealdir.Yemlikler sürekli kontrol edilmeli ve yemleri tazelenmelidir. Yem kabuklarının biriktiği yemlikler bazen dolu sanıldığı için takviye edilmediği ve kuşların açlıktan zayıfladıkları hatta öldükleri vakalar görülmektedir. Yem kablarına üflenerek yem kabukları atılmalı ve kuşunuzun ne kadar yem yediği
dikkatle takip edilmelidir. Unutulmamalıdır ki yem yemesi sağlığının en önemli göstergesidir. Mürekkep balığı kemiği veya yumurta kabuğu Ca ( Kalsiyum ) takviyesi açısından gereklidir.Mineral tabletleri de kullanılmalıdır.
Muhabbet kuşunuz için kum taşı gerekmez.
Muhabbet kuşlarının kağıt yeme alışkanlıkları olduğu için kafeslerinin tabanına mümkünse gazete kağıdı kullanmayınız. Özellikle renkli mürekkep sorun çıkarmaktadır.
Kötü beslemeden dolayı ilk yıl ölümler görülmektedir. Bilinçli besleme kuşunuzun sağlıklı gelişimi ve uzun süre yaşaması için şarttır.

Kısaca; Muhabbet kuşalarının beslenmelerini özetlersek; Muhabbet kuşlarının devamlı olarak değişik, taze ve vitamin katkılı olarak beslenmeleri gerekir. Ayrıca, yeşil bitki ve sebzeli yemlerin pencere önlerinde, saksılarda yetiştirilmeleri mümkündür darılar, hububat tohumları, sebze çeşitleri gibi. Yeşil yemler muhabbet kuşları için çok faydalıdır, ancak çok iyi yıkandıktan sonra verilmelidir. Muhabbet Kuşları; 24 saat yemek yemezlerse ölürler. Yeşil yemler olarak tohumlu otlar, salatalar, ıspanak v.s. iyice yıkanıp verilebilir. Meyve olarak elma, armut, muz, üzüm verilebilir. Sebze olarak yeşil salatalar, ıspanak, tohumlu otlar, salatalık, havuç, brokoli ve maydanoz verilebilir. Muhabbet kuşlarına değişik darı türleri, soyulmuş yulaf, kenevir, mısır ve ay çekirdeği vs.' de verilebilir. Muhabbet kuşları için evcil hayvan dükkanlarında bulabileceğiniz özel hazırlanmış yemlerde, muhabbet kuşlarınızın tüm vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

Muhabbet Kuşu Suluk Seçimi


 Petshop sahipleri bazen muhabbet kuşu alan müşterilere az talep olan dar ağızlı suluk verebiliyorlar. Muhabbet kuşu suluğun ağız kısmı geniş olmalıdır. Çünkü geniş ağızlı suluk hem muhabbet kuşunun kafesiyle uyumludur(Daha öncede bahsettiğim kafes konusunda tellerin yatay olması gerektiğinden bahsetmiştik.) hem de muhabbet kuşunun işini kolaylaştırır. Hazır suluktan bahsetmişken muhabbet kuşlarının sularını sık sık değiştirir, onları susuz bırakmayın.
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız. 

Muhabbet Kuşlarıda Kabus Görebilir mi ?

         
   Muhabbet kuşları bizim gibi uyurlar peki bizim gibi kabus görürler mi? Muhabbet kuşlarımızda bizim gibi kabus görebilir.Öyle olduğunda kendilerini kafese çarparlar.Eğer kuşunuza öyle olursa kuşunuzla sessizce konuşarak onu sakinleştirin.
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız. 

Muhabbet Kuşlarında Nezle Hastalığı


   Belirtileri : Muhabbet kuşunun burnunda ve gözlerinde bir akıntı görüldüğünde, bunun nezlenin ilk ve temel belirtileri olarak kabul edilerek derhal tedaviye başlanılması gerekir.Hastalık ilerledikçe burnun tıkandığı,gözlerin çapaklandığı ve muhabbet kuşunun soluk almakta zorluk çektiği görülür.Eğer önlem alınmazsa ağır oksijen yetersizliğinin ve mikrobik olan nezlenin yaptığı yüksek ateş sonucunda muhabbet kunuzun ölmesi söz konusu alabilir.

   Nedenleri : Mikrobik olması nedeniyle başka muhabbet kuşlarından geçmesi mümkündür.Bununla birlikte yukarıda değindiğimiz soğuk algınlığına bağlı olarak üşütme sonucu oluşması daha yaygın olarak gözlenen bir haldir.Ani ısı değişiklikleri ve bazen de akşamüstleri yaptırılan banyo sonucunda ıslak veya nemli tüylerle bir gece geçiren muhabbet kuşunun şiddetle üşüterek nezleye tutulduğu çok görülmüştür.


   Tedavisi : İlk önlem olarak muhabbet kuşu ısıca daha yüksek bir yere alınmalı ve eğer başka muhabbet kuşlarıyla birlikteyse onlardan ayrılmalıdır.Gözlerdeki çapaklar ve akıntı asit borikli suyla silinmeli soluk almakta zorluk çektirecek oranda bir burun tıkanıklığı varsa,tuzlu suya batırılmış küçük bir tüy parçası burun deliklerine sokularak bu tıkanıklık giderilmelidir.Bundan sonra burun çevresi ve gözlere "SIGMAMYCINE" merhemi sürülmeli,ancak burun deliklerinin tıkanmamasına ayrıca özen gösterilmelidir.B ve C vitamini yüksek besinlerin verilmesinde suyuna bal karıştırılarak vücut direncinin artırılmasında yarar vardır.Bu arada hastalık geçinceye kadar suyuna her gün bir damla "TERAMİSİN" konulmalıdır.Hastalık arazları kaydolduktan sonra kafesin sodalı sıcak sularla veya asit borikli suyla güzelce yıkanıp güneşte kurutulması mikropların öldürülmesi açısından yararlıdır.

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.  

Muhabbet Kuşu Kafes Seçimi


   Muhabbet kuşunuzun evi olacak kafesi alırken; tellerin yatay olması gerekir. Çünkü muhabbet kuşları akrobatik ve tırmanıcı kuşlardır. Dikey telli bir kafeste bunları yapamaz. Kafesin genişliği ayarlarken muhabbet kuşunuz hareket ederken kuyruğununu tellere değdirmeden rahatça hareket etmesi gerektiğini unutmayınız. Kafeste en az iki yemlik yeri bulunmasına özen gösterin. Kafesinizin bir miktar derin olmasını öneririm. Çünkü muhabbet kuşları hareket etmeyi sever ve tünekler arsında uçmak, rahat hareket etmek onu çok mutlu edecektir. Kafesinizin alt kısmında ızgara bulunmasına dikkat edin. Çünkü eğer kafesininiz de ızgara bulunmazsa muhabbet kuşunuz tabana indiği zaman dışkısına basmak zorunda kalır. Bunun yüzünden de sık sık hasta olur. Ayrıca teller arasındaki mesafe muhabbet kuşunuzun kafasını dışarı çıkaramayacak şekilde olmalıdır ve kafesin kapakları muhabbet kuşunu rahatsız etmeden kolaylıkla açılabilmelidir.
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız. 

Muhabbet Kuşu Irkları ve Çeşitleri

 


Yerli Muhabbet Kuşları: Avustralya’da doğada bulunan kuşlarla hemen hemen aynı boyda olan bu ırk Türkiye’de en yaygın bulunan muhabbet kuşu çeşididir. 

  
 Hollanda Muhabbet Kuşları: Yerli muhabbet kuşlarından bir nebze daha iridirler ancak bu irilik boy olarak değil de göğüslerinin daha geniş olmasıdır. Aynı zamanda kafaları daha büyüktür yerlilere oranla. Özetleyecek olursak kalıpları daha geniş diyebiliriz.   


   İngiliz Muhabbet Kuşları: İngiliz muhabbet kuşunun en temel özelliği iri bir başa ve büyük beneklere sahip olmasıdır. Diğer bir özellikleri ise enlemesine geniş olmalarıdır. Resimde de görüleceği üzere göğüs kısımları oldukça kabarıktır. Yukarıdaki kuş türlerine göre en etli kuşlar da yine ingilizlerdir.

   

  Çekoslovak Muhabbet Kuşları: Bu kuşların en belirgin özelliği kanat ve kuyruk tüylerinin oldukça uzun olmasıdır. Hollanda cinsinden daha uzun ve ince yapılı olmakla birlikte çekoslovak muhabbet kuşları bir nebze daha iridir.


   Jumbo Muhabbet Kuşları: Şov muhabbetleri olarak da bilinen bu ırk adından da anlaşılacağı üzere yarışmalarda boy gösteren muhabbet kuşlarıdır. Bu kuş cinsi bahsettiğimiz ırklar arasında en iri kuşlardır. Öyle ki bir jumbo muhabbet kuşu Hollanda ırkı bir muhabbet kuşunun iki katı kadar olabilir. 


   Pakistan Muhabbet Kuşları:Bu kuş türünü ayırt etmek diğer ırklara göre daha kolay çünkü serçe kadar boyları onları deşifre ediyor.


   Açık Yeşil Muhabbet Kuşları: Açık yeşil muhabbet kuşları isminden de anlaşılacağı gibi genelde açık yeşil renkli olur. Hiç mutasyona uğramamış doğal kuşlardır. Vücut uzunlukları ortalama 18 cm’dir. Ortalama ömürleri 5 ile 8 yıl arasında değişmektedir. Bakım, beslenme, stres gibi cevre şartlarına göre kuşun yaşama süresi de değişmektedir. İyi bakıldığında 12-15 yaşına kadar yaşayabilirler. Açık yeşil muhabbet kuşları en doğal muhabbet kuşları olduğundan en kolay konuşan muhabbet kuşlarından bir tanesidir. Özellikle kısa kelimeleri ve içerisinde tekrar hecesi olan kelimeleri(cicim,babacım) kolaylıkla telaffuz edebilirler. Açık yeşil muhabbet kuşları bağışıklık sistemi en dayanaklı kuşlar olduğu ve kolay evcilleştirilebilir olduklarından tercih itibariyle birinci sırada yer alırlar. 


   Albino Muhabbet Kuşları: Albino muhabbet kuşları adlarından da anlaşılacağı gibibeyaz tüylü ve kırmızı gözlü muhabbet kuşlarıdır. Veteriner hekimler arasında tavşan kuş olarak da adlandırılırlar.  Ülkemizde albinoların %90’ı dişidir. Erkek albino muhabbet kuşları çok zor bulunur. Muhabbet kuşlarında cinsiyet tayini yapılırken cere kısmı “koyu renk ise erkek, açık renk ise dişi” olduğu düşünülür. Fakat Albino türü muhabbet kuşlarında bu tam tersidir. Gagasının üzerindeki burun kısmı pembe ve soluk renkte olan kuşlar erkektir. Albino muhabbet kuşlarına parlak ışık altında dikkatlice bakıldıgında kanat tüyleri mavi, açık mavi ve açık yeşil renkli görülebilir. Bu onların cezbedici özelliklerinden bir tanesidir fakat deri hastalıklarına karşı dayanıksızdırlar.


   Lutino Muhabbet Kuşları: Lutino muhabbet kuşlarının gövde, maske ve kanat rengi saf sarı renklidir. Lutino muhabbet kuşlarında siyahi tonlar yerini gümüşi renkte beyaz yanak beneklere, pembe ayaklara ve turuncu bir gagaya bırakmıştır. Kuyruk tüyleri ise sarı ve beyaz renkli, gözleri ise kırmızı renklidir.Erkek lutino muhabbet kuşunu dişisinden ayırırken cere rengine bakılır. Pembe ya da mor ise erkek, kahverengi ise dişidir.


   Gri Kanatlı Gök Mavisi Muhabbet Kuşları: Gri kanatlı gök mavisi muhabbet kuşları adlarından da anlaşılacağı gibi kanatları gri, döş(göğüs) bölgesi gök mavisi olan kuşlardır. Kafa üstünde yatay siyah çizgiler olabilir. Gri kanatlı gök mavisi muhabbet kuşları, albino ırka en yakın olan muhabbet kuşudur. Uzunlukları ortalama 18-19 cm’dir. Gagalarının üzerinde bulunan kısım(cere) açık veya soluk renkli ise dişi, mavi veya biraz daha koyu renkli ise erkektir. Uzun süre güneşe maruz kaldıklarında deri ve alerji problemleri görülebilir. Kolay evcilleştirilirler. Gri kanatlı gök mavisi muhabbet kuşu sahipleri kuşlarıyla ne kadar çok ilgilenirse konuşma oranları o derece artacaktır.


   Gri Muhabbet Kuşları: Göğüs bölgesi genelde koyu gri renktedir. Kuyruğa doğru inildikçe açık griye döner. Hafif siyah çizgileri vardır. Boy uzunluğu ortalama 18 cm’dir. Ömürleri ortalama 7 yıldır.Gri muhabbet kuşları normal muhabbet kuşlarına göre daha yabani ve agresif olurlar. Bu yüzden eğitimleri biraz daha zordur.
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.