MUHABBET KUŞLARI HAKKINDA HER ŞEY

中文(简体) Português English (US) Français Deutsch Italiano 日本語 한국어 Русский Español

28 Ocak 2013 Pazartesi

Muhabbet Kuşlarının Üretilmesi



   Uygun ortam ve elverişli koşullar sağlandığında muhabbet kuşları kolay döl veren kuşlardır. Koşullar elverişliyse yılın hemen her ayında üreyebilirler, ancak bunun elverişli olduğu devreler vardır. Bu devreler kuşun içinde bulunduğu ortam ve bulunduğu bölgenin coğrafi durumuna bağlı olmakla birlikte zaman vermek gerekirse mart ve nisan ayları denebilir.Muhabbet kuşları çok genç yaşta henüz dört - beş aylık iken kızışır ve çiftleşmeye girmek isteyebilir. Ancak gerek kuşun sağlığı gerekse üretimin verimi açısından tam gelişmeyen böyle genç kuşları üretimde kullanmak sakıncalıdır. Üretimde kullanılacak kuşlar tercihen 1 yaşını doldurmuş veya hiç değilse 9-10 aylık olmalıdır, yetiştiricinin üretime sokacağı kuşlar güzel, sağlıklı, genç ve belirli renkte döl almaya elverişli nitelik taşımalıdır. Muhabbet kuşu yuvalıkları sert tahtadan yapılmış yumurtaların ve yavruların gözetimine olanak tanıyan kolay temizlenebilen üretim kutularıdır. Satıcılarda çeşitli ölçülerde bulmak mümkündür ideal muhabbet kuşu yuvalığı ölçüsü 25x 21 x 25 cm olabilir.
Üretim kuşları üretime geçmeden uzun zaman önce yeni yerlerine yerleştirilmeli yeni ortamda besin düzenine ve bakıcılarına alışması için zaman sağlanmalıdır özellikle dişi kuşların yeni yerlerine alışmaları erkek kuşlardan daha fazla zaman gerektirir.
Yuvalıkların asılmasından sonra çift yuvayı ziyaret eder bundan sonra sürekli yuvaya girip çıkarlar. Sağlıklı bir muhabbet kuşu eşleştirildiklerinde ortalama 18 gün içinde yumurtalarını yuvaya bırakılması tamamlanır, ancak dişi kuş ilk yumurtanın yuvaya bırakılmasından itibaren kuluçkaya oturur. Yumurtaların bırakılması düzenlidir. Dişi bir gün yumurtlar bir gün dinlenir, yumurtaların birer gün arayla bırakıldığı göz önüne alınacak olursa yavruların yumurtadan birer gün ara ile çıkacakları anlaşılır başka bir deyişle beş yumurtalık bir kuluçkada ilk yavru ile son yavru arasında dokuz günlük yaş farkı olacaktır. Kuluçka süresi 17-18 gün sürer bu günden sonra yumurtalar birer gün ara ile çatlayarak yavrular görünür.

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.

1 yorum:

  1. yavrumun birisi çıktı baktığımda iste yumurtamın biris karama ve morarma vardı acaba neden olabilir

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.