MUHABBET KUŞLARI HAKKINDA HER ŞEY

中文(简体) Português English (US) Français Deutsch Italiano 日本語 한국어 Русский Español

5 Şubat 2013 Salı

Muhabbet Kuşu İle Hangi Tür Oyunlar Oynamalıyız?


      Muhabbet kuşu, masanın üzerine konunca, bir kağıt parçasını buruşturup, yavaşca önüne atın. Ve oradan uzaklaşın. Göreceksiniz, bir süre kağıt yumağının çevresinde dolaşacak. Sonra gidip gagalayacak. Kağıt yumağını diftmeye çalışacak. Kağıdın yüksek bir yerden düşmesini merakla izleyecek. Düşen kağıdı, alıp aynı yere koyduğunu ve tekrar düşmesini zevkle seyredecek.
Ucuna tel takılmış ve telin ucu kuşa batmayacak şekilde kıvrılmış, küçük bir plastik topu masanın üzerine koyun. Hemen yanına gelip, topu yuvarlayacak, gagasıyla telinden tutup, onu havaya doğru atacaktır.Onunla resim yapın. Boya kalemleriyle kağıdın üzerine şekiller çizin. Bu görüntü onu büyüleyecek. Renkli kalemleri gagasıyla tutmaya çalışacak. Kim bilir, belki bir iki çizgi de o atar.


Muhabbet kuşunuzla yem arama oyunu da oynayabilirsiniz. Sevdiği yemi, küçük bir karton kutunun içine koyun. Kutunun üzerine, yemi bulduğunda bir parça kopartabileceği büyüklükte delikler açın. Bu uğraş, hem onu hem de sizi çok eğlendirecek.


Kuşunuza dans etmeyi öğretin. Radyo ya da teybinizde müzik çalarken dans edin. Sizi dikkatle izleyecek. Kısa bir süre sonra o da sağa sola sallanmaya başlayacaktır.


Birlikte gazete okumaya ne dersiniz. Gazetenin sayfalarını sallayın ki, onun dikkatini çeksin. Bir süre sonra gazetenin bir parçasını yırtıp yere atın. Kağıt parçasıyla dakikalarca oynayacaktır.


Bir kabın içine, pişirilmemiş şehriyeler koyun. Muhabbet kuşu, şehriyelerin içinde derin bir araştırmaya girecek, kabın içinde bir o yana bir bu yana savuracaktır. Çok gürültü yapacak, hatta şehriyeleri taşımaya kalkacak.Ucuna tel takılmış ve telin ucu kuşa batmayacak şekilde kıvrılmış, küçük bir plastik topu masanın üzerine koyun. Hemen yanına gelip, topu yuvarlayacak, gagasıyla telinden tutup, onu havaya doğru atacaktır.



Onunla resim yapın. Boya kalemleriyle kağıdın üzerine şekiller çizin. Bu görüntü onu büyüleyecek. Renkli kalemleri gagasıyla tutmaya çalışacak. Kim bilir, belki bir iki çizgi de o atar.

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız. 

Muhabbet Kuşunda Yanıklar



   Ocak, tava, tencere, içecek gibi çok sıcak nesnelere dokunma nedeniyle oluşan yanıklara, acilen soğuk su (BUZ DEĞİL) ile müdahale edilmelidir ve acil durumlarda danıştığınız hekimin de görüşü sağlanmalıdır. Hekim gözetimi sağlanıncaya kadar aşağıda önerilen destekleyici bakım uygulanmalıdır:
Etkilenen tüm bölge ılık bir tuzlu çözelti ile temizlenmelidir. 
Enfeksiyon, ana problem olduğu için, yaralar, düzenli olarak (ağrı/acı dindirici özelliği de bulunur) "Neosporin" ile veya "Noncaustic iodine" ile tedavi edilmelidir. "Neosporin"in kullanımı, büyük özenle ve yalnızca gerekli durumlarda yapılmalıdır (hekim değerlendirmelidir). "Neosporin", bakteriyel hastalıklar içindir ve kuşun bakteriyel hastalığı yoksa yararlı olmayacaktır. "Neosporin" ile bağdaştırılan riskler vardır:
1) Muhabbet kuşları, bu merhemin sürüldüğü bölgeleri gagalayıp yutabilir.
2) Merhem, tüylerde hızlıca yayılabilir ve kaplanan tüyler yalıtkan özelliğini yitirerek kuşun üşemesine yol açabilir.
İçmesi için katkısız "Pedialit" (Marketlerde bebek reyonunda bulunabilir) verebilirsiniz. Onun elektrolitlerini arttıracaktır. Aloe Vera suyu veya jeli, düzenli olarak kullanıldığında yatıştırıcı ve tedavi edici özelliği vardır. * Not: Aloe Vera pek çok kuş için yararlıdır ancak nadiren bazı kuşlar reaksiyon gösterebilir. Bir parmağınızla kuşun ayağına sürüp 24 saat boyunca bırakın ve tepki verip vermediğini gözlemleyin. Ilık ve sakin bir ortamda tutulabilmesi için kuşu bir "Hasta kafesi"ne yerleştirin. Sıvı içecekler sağlayın. Hasta muhabbet kuşunuzun iyi yediğinden emin olun, aksi halde, elle/tüple beslemek zorunlu olabilir. Yaralar iyileşinceye kadar gagalanmasını engellemek için diğer muhabbet kuşlarından uzak tutun.
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız. 

Muhabbet Kuşunun Tırnağı Nasıl Kesilir?

   Muhabbet kuşlarının tırnak ve gagaları zamanla çok uzayabilir. Her ikisi de keratin yapılıdır ve kısaltılmasında bir sakınca yoktur. Fakat ne kadar keseceğinizi bilmek, işlem sırasında kuşun canını yakmamak ve kan damarlarına zarar vermemek çok önemlidir. Muhabbet kuşlarının tırnaklarında kan damarlarını görmek genellikle çok kolaydır. Yapmanız gereken tek şey tırnağı ışığa doğru tutmak ve dikkatlice bakmak. Fakat, kuşunuzun koyu renkli tırnakları varsa bu tespit(damarları bulmak) daha zor olacaktır. Tırnakları kesecek kişi çok dikkatli ve yavaş olmalıdır. Tırnağı batabilir. Bunu engellemek için tırnakları koyacağınız kabınız bulunmalı. Öteki önemli konu ise kanamayı durdurmaya yönelik ilk yardım. Çünkü tırnakları keserken damara zarar vermeyeceğinizden %100 emin olamazsınız. Eğer muhabbet kuşunuzun kanaması varsa kesinlikle ilk yardım gerekir. Aslında, tırnakların kesilmesi kuşa zarar vermez, insanların saçının kesilmesiyle aynı işlemdir. Lütfen dikkat : kuşa zarar vermeyeceğini bilseniz bile eğer kuşunuzu zaptedemiyorsanız bu işe kalkışmayın. Çoğu veteriner bu işi yapmaktadır.
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız. 


4 Şubat 2013 Pazartesi

Muhabbet Kuşu Yarışmaları

      Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu 2005 yılında kurulmuştur. TKKKF kuruluş amacı üye dernekler arasında birlik, dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak. İhtiyaçlarını karşılamak, dernekler yolu ile kanaryacılığın gelişmesine ve yayılmasına yardımcı olmaktır. Türkiye’deki mevcut kanarya ırklarını yaşatmak ve ıslah etmek, ayrıca irk çeşitlerine göre Irk Güzelliği, Renk, Ötüş, Doğa kuşları, Papağanlar ve Muhabbet kuşları için komiteler oluşturarak bu damızlık kuşların sağlıklı bir şekilde üretimini sağlamak. Türkiye de kaliteli ve yeterli sayıda kanarya yetiştiricisinin çoğalmasını ve üreticiler arasında dayanışma sağlamak. Daha fazla bilgi için; http://www.tkkkf.org/ ziyaret edebilirsiniz. Aşağıda da bu yarışmayla ilgili Habertürk'ün yaptığı haberi izleyebilirsiniz.
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız. 

Muhabbet Kuşu Yumurtalarının Döllendiği Nasıl Anlaşılır?


  


    Kuluçkanın 6'ncı gününde, yumurtanın döllenip döllenmediği anlaşılır. Elinize aldığınız yumurtayı, bir el fenerine doğru tutun. Yumurtanın çekirdeğini görebilirsiniz. Döllenmemiş yumurtanın içinde leke göremezsiniz. Yumurtaların hepsini yuvaya koyun ki, dişi kızmasın.

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız. 

3 Şubat 2013 Pazar

Yavru Muhabbet Kuşu Kaçıncı Günde Yumurtadan Çıkar?


   Yumurtadaki embriyonun, bebek muhabbet kuşuna dönüşmesi için, belli ısıda 18 gün geçmesi gerekir. Nasıl ikişer gün arayla yumurtladıysa, yavrularda aynı şekilde ikişer gün arayla yumurtadan çıkar. Dişi muhabbet kuşu, farklı boylarda yavrularla ilgilenmek zorundadır. Yuvada hala tüylenmemiş yavru varsa, bunları gece gündüz, kanatları altında korumaya devam eder.

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız. 
 

Yavru Muhabbet Kuşunun Sağlıklı Yetişmesi İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?


  • Yuva sıcaklığı 37, ev sıcaklığı ise 16-18 derece olmalıdır. Yumurtaların kurumaması için kafesin içinde nem oranı yüksek tutulmalıdır. 
  • Kuşlar, filizlenmiş tohumlar ve özel kuluçka yemleriyle beslenmeli. 
  • Yuvalar her gün kontrol edilmeli. Yuva kontrolü, kuşun yuvada olmadığı zamanlar yapılmalı. 
  • Yumurtaların kabukları yavrulara zarar verir. Yumurta kabukları, zaman geçirmeden yuvadan alınmalı. 
  • Yavrulardan biri ölmüş olabilir. Diğer yavruların sağlığını tehdit eden ölü yavru mutlaka yuvadan çıkartılmalı. 
  • Yavrunun kursağına hafifçe dokunun. Genellikle boştur. İyi beslenmeyen yavrular, gelişimlerini tamamlayamazlar. Anneler, yeterince beslenmemiş olabilirler. Bu yüzden yavruların ve annelerin özel olarak beslenmesi gerekir.
  • Kuluçka döneminden önce satıcılardan beslenme şırıngası ve yavru yemi alın. Yavruları ilk 14 günde şırıngayla, daha sonra kaşıkla besleyin.(Bu konu hakkında aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.)  
  • Besleyeceğiniz yavruyu, yumuşak bir kağıt havlunun üzerine yatırın. Hazırladığınız özel yemi, şırıngayla yavrunun diline damlatın. Kursağı doluncaya kadar bu işleme devam edin. Annenin yeterince besleyemediğini inandığınız yavrulara bu işlemi her gün uygulayın.


Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız. 
 


Muhabbet Kuşunuz Yumurtladığı Zaman Davranışları Nasıldır ve Neden Bazen Yumurtasını Aşağıya Atar?



   İlk yumurtadan sonra iki günde bir olmak üzere toplam 4 ile 6 yumurta yaparlar. Yumurtlamak, dişi için muazzam zordur. İlk yumurtadan sonra kuş kuluçkaya yatar. Yalnızca, tuvalet ihtiyacı için dışarıya çıkar. Artık, erkeğin onu besleme zamanı gelmiştir. Bu arada meraklanarak yuvanın içine bakmak gibi bir harekette bulunmanız dişiyi rahatsız edeceğinden bazen yumurtaları kırmak yada aşağıya atmak gibi eylemlerle de karşılaşabilirsiniz. En iyisi uzaktan takip etmektir.Muhabbet kuşları hislerini çabuk gösteren, çabuk kızan kuşlardır. Özellikle yumurtladıktan sonra yuvasına bakılmasından, kendisi yada eşi ile ilgilenilmesinden, Kafes yada yuvasının yer değiştirilmesinden kesinlikle hoşlanmaz. Bunu yumurtalarını kırarak yada yuvadan aşağı atarak gösterir. Hatta yumurtadan çıkmış yavrusunu dahi yuvadan atabilir yada gagalayarak öldürebilir. Bazen yeniden yumurtlayacağı zamanda yavrusunu öldürerek aşağıya atabilir. Buda bu kuşun yapısında olan ve henüz çözülememiş bir durumdur. Eğer yumurta boş yada yavruya bakma niyeti yoksa zaten yumurtayı aşağıya atar.

Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız. 

1 Şubat 2013 Cuma

Yavru Muhabbet Kuşunun Gelişimi Nasıl Olur?




  • Yavru muhabbet kuşu yumurtadan çıktığında 2-2.7 gram ağırlığındadır. İlk beş gün boyunca gözleri kapalıdır. Sırt üstü yatar pozisyonda, annesinin yemlemesini bekler. 
  • 6-8'inci günler arasında yavru muhabbet kuşunun ağırlığı 12-14 grama ulaşır. 
  • 7'nci gün, muhabbet kuşunun kanat tüyleri belirmeye başlar. 
  • 8'inci günde muhabbet kuşu başını dik tutmaya başlar. Birkaç sıçrama yapabilir. 
  • 9'uncu gün, muhabbet kuşu kuyruk tüyleri büyümeye başlar. Gözleri açılır. Kuyruk kısmına oturarak beslenir. 
  • 12'nci gün, muhabbet kuşunun tüm ince tüyleri çıkmıştır. Ağırlığı 23 grama ulaşır. 
  • 17'nci gün, muhabbet kuşunun tüm tüyleri tamamlanır. Hala yuvadan çıkmaz. 
  • 21'inci gün, muhabbet kuşunun tüy renkleri belirginleşir. 
  • 28 ve 31'inci günler arasında muhabbet kuşu tırmanabilir. Kanatlarını çırparlar. Yuvadan çıkabilirler. 
  • 28'inci gün, muhabbet kuşunun tüm tüyleri tam anlamıyla çıkmıştır. Renkleri büyüklerinkine nazaran daha mattır. 
  • 3-3 aylıkken, muhabbet kuşu gençlik dönemi tüy değişimi gerçekleşir. Yeni çıkan tüyleri, büyüklerinki gibi parlak olur. 
   
Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız. 

Muhabbet Kuşlarınızın Çiftleştiğini Nasıl Anlarsınız?


   Muhabbet kuşlarını çift olarak besleyen arkadaşlarımız, muhabbet kuşlarının çiftleşip çiftleşmediğini merak etmiştir. Sizin için bu videoyu buldum. Sadece size önerim videodaki arkadaş gibi kuşunuzu elinize almayın, rahat bırakın.


Hangi konularda bilgi almak istiyorsanız yorumlara yazın, elimizden geldiği kadarıyla size yardım etmeye çalışacağız.